Zvlhčování vzduchu při skladování vína


Dobrá půda, slunečné svahy, vášniví vinaři: To jsou ty nejlepší předpoklady pro výrobu kvalitních vín. Aby se zachovala nebo dokonce zvýšila jejich kvalita, musí ve skladech a vinných sklepech panovat konstantní teplota a vlhkost je nutné přísně regulovat.

Kvůli suchému vzduchu dochází, a to i přes stěnu sudu, k odpařování vína, které trvá, dokud není ve skladovací místnosti ustavena rovnováha vlhkosti s okolním vzduchem.

Dokonce i lahvové víno, které již bylo zakorkováno, vyžaduje stálé klima v místnosti, protože se jinak promění v ocet. Chladné a tmavé prostory o dostatečně vlhkosti – to jsou ideální podmínky pro skladování vína. Závisí na místních podmínkách, zda správné klima vytváří stacionární zvlhčovač nebo systém připojený k ventilaci. Avšak taková investice se v každém případě vyplatí.
Skladování vína