Odvlhčování vzduchu v chladírně
Při skladování potravin, jakými jsou například masné výrobky a uzeniny, mléčné výrobky, těstoviny nebo mražené pokrmy, má optimální poměr mezi vhodnou teplotou a vlhkostí vzduchu v místnosti nejvyšší prioritu s ohledem na trvale vysoce hodnotnou kvalitu výrobků. Často mohou mít i takové stavy v místnosti, které se pouze krátkodobě odchýlí od ideálních podmínek, za následek vznik značných škod.
Problémy související s vlhkým vzduchem
Obzvláštní výzvu přitom představuje kontrola vlhkosti vzduchu. Nelze zamezit tomu, aby do skladu proudil teplý a vlhký vzduch, například při uskladňování nebo odebírání zboží, ani tomu, aby nově uskladněné výrobky předávaly vlhkost okolnímu vzduchu. Trvalé a bezpečné odvádění této vlhkosti představuje pro mnoho provozovatelů trvalý problém, zejména pak při skladovacích teplotách, které se často nacházejí hluboko pod úrovní 0 °C. Jestliže se voda vylučuje kondenzací ze vzduchu, sráží se v podobě kapaliny, a v mrazírnách případně i v podobě ledu, na podlahách, na stěnách i na zboží. To má za následek vznik škod na výrobcích a ohrožení provozní bezpečnosti. Osoby totiž mohou uklouznout a zranit se, přičemž nebezpečí představuje také smyk vysokozdvižného vozíku
na kluzkém ledu.